Unes 38.000 persones mayores de 15 años peracaben alcohol con una frecuencia o intensidá que supon un riesgu pal so salú, acordies con los datos de la última Encuesta de Salú d’Asturies 2012-2013. D’elles, aprosimao 18.500 son muyeres. La Organización Mundial de la Salú (OMS) afita l’estragal de riesgu de consumu d’alcohol en 40 gramos de promediu diariu pa los homes y 20 gramos pa les muyeres.
Los datos fueron facilitaos esti vienres pol director xeneral de Salú Pública, Julio Bruno, mientres una visita a les instalaciones de la comunidá terapéutica La Santina, que Cáritas tien en Xixón. Ellí, Bruno recordó que, según datos de la OMS, cada añu muerren nel mundu 3,3 millones de persones a consecuencia del consumu nocivu d’alcohol, lo que representa un 5,9% de toes los fallecimientos, porcentaxe que s’alza hasta’l 25% nel grupu d’edá de 20 a 39 años.
Pa frenar la carga de morbilidad y mancadures atribuyible al consumu d’alcohol, especialmente ente los más nuevos, el Gobiernu ellaboró una Llei d’Atención Integral en Materia de Drogues que, pindia de ser aprobada pol Parlamentu, alza de los 16 a los 18 años la edá llegal pal consumu d’alcohol, amás d’establecer otres midíes p’amenorgar la promoción, publicidá, vienta y usu d’esti tipu de sustances.
Nesti sentíu, alvirtió de que’l consumu d’alcohol ye un factor causal en más de 200 enfermedaes y trestornos. Ta acomuñáu col riesgu de desenvolver problemes de salú tales como trestornos mentales y del comportamientu, incluyíu l’alcoholismu, enfermedaes non transmisibles como la cirrosis hepática, dellos tipos de cáncer y enfermedaes cardiovasculares, según traumatismos derivaos de la violencia y los accidentes de tráficu.
Acordies con la última Encuesta, n’Asturies el consumu de riesgu ye mayor nos homes a partir de los 45 años, ente que les muyeres declaren consumos crónicos superiores nos grupos d’edá más nueves. Amás, el consumu de riesgu aumenta col nivel educativu hasta llegar a los que tienen estudios universitarios, en que mengua llixeramente. El porcentaxe de consumidores d’alcohol en cantidá de riesgu pa la salú foi 1,5% naquellos con estudios primarios incompletos, hasta llegar al 5,9% nos que tienen estudios secundarios de segunda etapa, FP grau cimeru o equivalente, y 3,7% n’universitarios.
En relación col llugar de residencia, los mayores porcentaxes de persones con consumu problemáticu d’alcohol atopar nes cuenques mineres con una prevalencia del 6,9% por un 3,8% de la zona rural y 3,4% de la zona urbana. Tamién s’aprecien unos mayores consumos de riesgu crónico nes clases sociales medies baxes.
Consumu intensivu
Amás, un 18,3% de los encuestaos (26,6% homes y 10,8% muyeres) reconoz practicar un consumu intensivu episódicu d’alcohol o atracón (ingesta de 6 o más bebíes estándar n’homes y de 5 o más nes muyeres, nuna mesma ocasión y nun intervalu de tiempu de dos hores) nel últimu añu y un 6,2% siquier una vegada al mes. La frecuencia de consumu intensivu nel últimu mes ye mayor n’homes qu’en muyeres en tolos grupos d’edá, magar nos más nuevos la diferencia ente sexos ye menor.
El 14,8% de la población asturiana declara consumir alcohol a diariu nos últimos dolce meses y un 26,6% de manera bastante habitual (ente unu y cuatro díes a la selmana). De manera ocasional (dalguna vegada al mes) facer casi dos de cada diez persones (19,7%). Nel consumu diariu la media nacional ye del 13,8%. Nos últimos cinco años amontáronse llixeramente los consumos tantu diarios como ocasionales, que pasaron prácticamente a doblase al respective de 2008.
Por tipoloxía, el vinu ye la bébora alcohólico más consumida pola población asturiana de 15 y más años (48,7%), siguida de la cerveza (44,2%) y de la sidra (32,4%). Los combinaos apaecen en cuartu llugar (23%) y, a lo último, los clines y aperitivos con alcohol (6,3% y 6,1%, respectivamente).